Ik moet bekennen, ik was een kei in uitstellen. Been there, done that. Soms zag ik ergens heel erg tegenop en dan bleef ik er maar omheen draaien. Ik ging dan andere dingen doen die, in mijn beleving, ook enorm (maar niet heus) belangrijk waren. Om die reden ben ik steeds meer gaan plannen. Als je geen plan hebt kun je onderdeel worden van het plan van iemand anders. Trouwens, over plannen heb ik ook een blog geschreven.

Sommige mensen lopen als een puppy overal achteraan. ‘Oh kijk, daar gaat een vlindertje’ en ‘Oh kijk, daar dwarrelt een blaadje’. Als je aan het einde van de dag eens terugkijkt wat je die dag hebt gedaan dan constateer je dat je de hele dag achter allerlei dingen aanrent, maar weinig bereikt. Een gebrek aan focus en concentratie, angst voor wat anderen denken of bang het verkeerd te doen. Niet weten waar je moet beginnen, faalangst of perfectionisme kunnen leiden tot uitstelgedrag.

Jij bent de persoon die jouw emoties creëert en kan bepalen hoe je ermee omgaat. Als je grip hierop hebt zul je minder vaak emoties gebruiken als excuus om dingen uit te stellen.

Stel jezelf de vraag: ‘Wat in mij zorgt ervoor dat ik uitstel’?

Als je iets moet doen en je blijft het maar uitstellen dan blijf je er in je hoofd mee bezig. Als je het doet geeft het rust in je hoofd omdat de klus dan is geklaard.

Ben je in de overgang en heb je klachten die te maken hebben met hormonen? Kom in beweging en doe er iets aan. Blijf niet doorsukkelen. Op internet is heel veel informatie te vinden dus kom in actie. Kies je niet omdat je niet weet hoe je moet beginnen? Neem contact op met iemand die je kan begeleiden. Door het besluit te nemen dat je je levensstijl wilt veranderen zet je je brein in beweging en is de eerste stap gezet.