Ik ben opgegroeid met de Hollandse pot. Mijn moeder kookte zes keer per week aardappelen, vlees en groenten. Ze vond zichzelf geen keukenprinses, maar niemand kon zo lekker rode kool, draadjesvlees, stoofpeertjes, hachee en bietjes maken als mijn moeder. Wanneer zij kookte stond het keukenraam vaak open en kon je buiten ruiken wat wij aten. Het draadjesvlees stond urenlang op een heel klein pitje te sudderen. Zo nu en dan kan ik erg verlangen naar die geur van toen. Als nagerecht hadden we soms gekookte custard pap (volgende dag met een dik vel, brrrr) of gekookte witte rijst met boter, suiker en kaneel (heerlijk). Ze was niet impulsief maar plande de maaltijden en nam de tijd om te koken.

Nemen we nu tijd om te koken? Niet altijd. Onze week zit vaak vol met werk binnenshuis of buitenshuis, zorg voor anderen, sport en afspraken.

Als je je maaltijden niet plant ben je in je hoofd misschien veel bezig met eten. Schrijf het lijstje wat je alsmaar in je hoofd afdraait op papier. Het is voor je brein veel prettiger als je plant wanneer en wat je gaat eten want dan komt er meer rust. Als je er bijvoorbeeld zondagavond voor gaat zitten om je maaltijden voor die week te plannen kan je meteen je boodschappenlijstje maken en doe je twee keer per week boodschappen. Het kost even tijd maar wees eerlijk, als je niet plant moet je dagelijks bedenken wat je gaat eten en telkens weer boodschappen doen. De kans dat je, als je weinig tijd hebt, naar ongezonde voeding pakt, is veel groter als je niet plant wat je die dag eet.

Wanneer jij je maaltijden niet plant, plant je oerbrein voor jou. Kijk eens hoe je komende week er uit gaat zien. Je kunt dan rekening houden met werk, sport en afspraken. Heb je in die week een verjaardag en lust jij graag een gebakje? Plan dat dan in. Geen schuldgevoel maar lekker van genieten. Het is handig om dubbele porties te koken zodat je wat kunt invriezen.

Lukt het niet meteen om voor een hele week ontbijt, lunch en diner te plannen? Begin dan met zeven dagen ontbijt plannen. Gaat dat goed dan plan je ook de lunch etc.

Ik beperk mij in deze blog tot het plannen van maaltijden maar je kunt natuurlijk alles plannen. Dit zorgt voor meer rust en minder stress en stress is vaak een veroorzaker van een hormonale disbalans.

Zo af en toe kom ik nog wel eens langs een huis waaruit heerlijke geuren van eten door de wind worden meegenomen en zo in mijn neus belanden en plotseling stap ik vele jaren terug in de tijd en verlang naar het draadjesvlees van mijn moeder.

Maak er iets moois van.

Warme groet,

Marion