Dit is mijn favoriete seizoen. Prachtige kleuren, spinnenwebben waar de mist in is blijven hangen en de temperatuur daalt. De natuur kan tekeergaan met veel wind en regen. Wolken doen tikkertje in de lucht en jagen elkaar na. Het is nog even alles uit de kast voordat de verstilling komt.  

De herfst is ook het jaargetijde van loslaten. Een boom laat zijn bladeren los en gaat in rust om zich daarna voor te bereiden op de lente.  

Maak voor jezelf de balans op. Wat vreet energie maar zou je los kunnen laten? Bouw eens wat vaker een adempauze in. Neem een kop thee en stap even uit het hectische leven. 

Het is november. Er worden al afspraken gemaakt over 1e of 2e kerstdag. Oh ja, en of jij even alles wil regelen. Het land is in rep en roer want het is bijna 5 december en we gaan op zoek naar een origineel cadeau en schrijven een persoonlijk gedicht. We razen maar door en staan altijd in de overlevingsstand waardoor het stresshormoon cortisol alsmaar wordt aangemaakt. Cortisol is prima voor kortdurende stress maar chronische stress schopt je (hormonale) gezondheid flink door de war.  

Trek er op uit. Lekker door het bos banjeren. Het geritsel van het blad onder je voeten. Uit je hoofd en in je lijf. Veel mensen bewegen minder als het buiten kouder wordt maar na een wandeling kom je blijer thuis.  

Schuif de koude salades maar even aan de kant want het is nu tijd voor ovenschotels, stoofpotjes en goed gevulde maaltijdsoep. Allemaal verwarmende voeding boordevol vitamines en vezels. Je darmen zullen je dankbaar zijn.  

Ja, het is ook tijd voor appeltaart.