Veel van onze crème, make-up, douchegel, shampoo, lipbalsem, conditioner, bodymilk, deodorant en zonnebrandcrème bevatten hormoonverstorende stoffen.

Je gebruikt dagelijks heel wat producten en die worden allemaal door je huid opgenomen en komen in je lijf terecht. Je gebruikt shampoo, smeert deo en gezichtscrème, gebruikt make-up dus je bent aan het stapelen. Ons lichaam weet niet hoe het al deze stoffen moet verwerken.

Hormoonverstorende stoffen worden in een product gedaan om een product smeerbaar te maken, voor de houdbaarheid, de geur, of te laten schuimen.

Toen ik in de puberteit was had ik vlak voor de menstruatie last van puistjes. Ik smeerde daar tandpasta op zodat ze uitdroogden. Citroen sprenkelde ik over mijn haar want dan werd het net iets blonder. Mijn huid smeerde ik ’s zomers in met zonnebrandolie zodat ik nog iets bruiner werd. Afijn, been there done that.

Tegenwoordig gebruik ik producten die een stuk vriendelijker zijn voor mijn huid. Trouwens, je kunt de meest geweldige verzorgingsproducten kopen, maar als je voeding niet goed is en je veel stress hebt krijg je nooit het gewenste resultaat.

Ingrediënten die verdacht zijn qua hormoonverstorende stoffen:

  • Parabenen (conserveringsmiddelen en xeno-oestrogenen)
  • Minerale oliën (paraffine en vaseline zijn xeno-oestrogenen)
  • SLS en SLES Sodium Laureth Sulfate (laat shampoo en douchegel schuimen, maar is voor de huid een agressieve reiniger)
  • Ftalaten (oplos- en fixatiemiddel in cosmetica)

Op veel verpakkingen staat: vrij van parabenen. Je denkt dan misschien dat het een goed product is, maar blijf etiketten lezen. Het komt regelmatig voor dat zo’n product in plaats van parabenen andere toevoegingen bevat die zelfs nog slechter voor je huid zijn.

  • Natuurlijk kun je niet alles veranderen, maar kijk gewoon wat in jouw vermogen ligt en alle kleine beetjes helpen.
  • Blijf kieskeurig wat je op je huid smeert; je cosmetica en deodorant.
  • Een gezonde huid begint van binnen. Eet voldoende groenten, fruit en gezonde vetten. Voorkom stress en drink voldoende water.